Az elmúlt közel 80 év alatt széles körben elterjedt a rozsdamentes acél bortartály, úgy tárolásra, mint erjesztésre és érlelésre egyaránt. A technológia az 1950-es években jelent csak meg, de sok ezer éves borászati megoldásokat szorított ki a piacról.

Nem csak a tömegtermelésben, de a legmagasabb minőségű borok piacán is ugyanúgy meghatározó szereplővé vált. E cikkben megnézzük, milyen előnyei és hátrányai vannak a hagyományos bortartályoknak, és hogy ezzel szemben milyen tulajdonságai miatt választják borászok az acél bortartályt.

Ma is használt történelmi bortartály technológiák

A borászat ősi mesterség, a tökéletesített technikák, megoldások és technológiák akár több ezer évig is működtek. Ezek közül bizonyos ősi bortartályok ma is használatban vannak, persze legtöbbször csak korlátozott szerepkörben.

Agyagedény

Az agyagedények az ókori borkészítés elválaszthatatlan kellékei. Egyes feljegyzések szerint Grúziában már 8000 évvel ezelőtt is használták őket. Az anyag tartós, ameddig nem éri sérülés. Törékenysége, méretezési korlátai miatt nagyüzembe nem alkalmas, drága technológia.

Kerámia edények Kínából

Kerámia edények Kínából

 

A borászat számára fontos tulajdonságai:

  1. Porózus anyag.
  2. Sérülékeny, törékeny.
  3. Semleges kémhatás.
  4. Remek hőtartó.

Tölgyfa hordó

A tölgyfa hordó a borászat egyik jelképe. Célzott kezeléssel utánozhatatlan ízt kölcsönöz a bornak, így nemes borfajták érlelésében pótolhatatlan helye van. Erjesztésre és tárolásra is alkalmas, de sok odafigyelést igényel. A fa bortartály a hordó nagytestvére, melyet akár szerelékkekel is ellátnak, így a karbantartása valamivel könnyebb, de ezen kívül minden tulajdonságában megegyezik a kisebb testvérével.

Tölgyfahordók, a bortartályok alapja

Tölgyfahordók, a bortartályok alapja

 

A borászat számára fontos tulajdonságai:

  1. Porózus anyag.
  2. Jellegzetes ízt kölcsönöz a bornak.
  3. Karbantartása nehézkes.
  4. Rossz hőtartó.

Üveg demizson

Az üveg demizson kisebb mennyiségek tárolására és szállítására, illetve fehér és rozé borok fermentálására alkalmas bortartály. Háztáji körülmények közötti, vagy kezdő borászok számára kiváló edény, kis mennyiségű gyakorláshoz. Vörösbor erjesztésre nem alkalmas, és ipari alkalmazása nagyon korlátozott.

Demizsonok

Demizsonok

 

A borászat számára fontos tulajdonságai:

  1. Zárt, dugózható.
  2. Semleges kémiai hatású anyag.
  3. Könnyen tisztítható – karbantartható, de sötét helyiségben kell tárolni.
  4. Rossz hőtartó.

Modern bortartályok

A borászat fejlődése folyamatos, ahogy új anyagok jelennek meg az iparban másutt, úgy gyakran ezen a területen is szerepet kapnak. Meglepő lehet, de a beton és a műanyag is alkalmas bortartálynak. A nemesacél viszont igazi sikertörténettel rendelkezik.

Beton és élelmiszeripari műanyag bortartályok

A BPA – biszfenol A – mentes, élelmiszeripari műanyag edények alkalmasak bor fermentálásra. Bár méretük általában nem éri el a 200 litert, az olcsóság és könnyű mozgathatóság miatt hobbi borásznak megfelelő, valamint akár vörösborhoz is használható.

A borászat számára fontos tulajdonságai:

  1. Fedéllel zárható, így nincs oxidáció és párolgás.
  2. Kémiai hatása semleges.
  3. Könnyen karcolódik, ez baktériumok megtapadását segíti, tehát nehezen tartható tisztán.
  4. Nagyon rossz hőtartó.

A csiszolt beton bortartályok népszerűek voltak az acél térnyerése előtt, mára azonban nagyrészt eltűntek. Sokféle formába önthetők, ami egyedi kialakításra ad lehetőséget, és szerelvényezhetők is, szemben a korábbi tartály típusokkal. Viszont nehezen szállíthatók és általában drága a készítésük, ezért manapság inkább luxus a használatuk.

Tulajdonságai miatt a tölgyfa hordó modern párjának tartják, de csak speciális körülmények között érdemes bevetni.

Szerelt, csiszolt beton bortartályok

Szerelt, csiszolt beton bortartályok

 

A borászat számára fontos tulajdonságai:

  1. Porózus anyag, pórusai miatt gyakran kell fertőtleníteni.
  2. Nagyrészt semleges, de a bor savai fémes ízt oldanak ki a betonból.
  3. A pigmentet is tartja, tehát megfestheti a következő bort.
  4. Kiváló hőtartó: hidegben fűt, melegben hűt.

A mindenre jó acél bortartály

Az elmúlt évtizedek során egyeduralkodók lettek a rozsdamentes acél bortartályok. DIN 1.4301, 1.4401 és annál magasabb, jobb anyagminőségben is elérhetők. Mivel szinte bármekkora méretben legyárthatók, ezért a kis magán pincéktől a legnagyobb borászati üzemekig használatban vannak.

Szállításra kész, szerelt acél bortartályok

Szállításra kész, szerelt acél bortartályok

 

Változatos formában készíthetőek, a felületkezelésük is többféle lehet és a legkülönfélébb szerelékek fogadására alkalmasak. Fehér és rozé, illetve vörösbor fermentálására, érlelésre és tárolásra is bevethetők.

Az acél bortartály legfőbb erénye, hogy nagyon rugalmasan tud illeszkedni a borász elképzeléseihez.

A borászat számára fontos tulajdonságai:

  1. Zárt, nincs oxidáció.
  2. Kémiailag semleges anyag.
  3. Könnyen karbantartható.
  4. Önmagában is elfogadható hőtartó.

 

Ezen tulajdonságai miatt az acéltartályban friss, üde bor készülhet, mely megőrzi a szőlő tájjellegét. Különösen hűtőpalásttal szerelvényezve, így lassított, irányított érleléssel ez még jobban elősegíthető, és a tartály szigeteléssel is kiegészíthető. A nemesacél karcmentes, könnyen tisztítható és fertőtleníthető felület, melyen nem tudnak megtelepedni a baktériumok.

A rozsdamentes acél bortartály nagyon tartós, akár évtizedekig használható, ráadásul egy liter borra vetítve jó az ár-érték aránya. Ezt hosszú ideig meg is őrzi, mivel a könnyű tisztíthatóság és a tartós kivitel miatt használtan is értéket képvisel.

Egyedi acél bortartály kivitelek

A borászati tartály mérete és alakja is széles skálán mozoghat. A borászatban elterjedt szerelvényeken – töltő és leeresztő csonkok, búvónyílás és szonda csonkok – túl számos további kiegészítő fémszerkezettel lehet az acél bortartály használatát könnyíteni, funkcionalitását növelni.

Készülő rozsdamentes acéltartályok a Duna Steel Tech-nél

Készülő rozsdamentes acéltartályok a Duna Steel Tech-nél

 

A Duna Steel Tech személyre szabott, minőségi rozsdamentes acél bortartályokat gyárt, melyekhez technológiai csőhálózatot, kezelőjárdát és feljárókat, illetve más acél szerkezeteket is készít.