Magyarországon kiemelt szerepet tölt be a járműipar, ahol a gyártók az elektromos modellek felé való átállás úttörői. Ezért Európa-szerte tapasztalható a növekvő kereslet az akkumulátorok iránt, ami különösen jelentős hatást gyakorol hazánk autógyáraira. Ez a tendencia növekvő igényt teremt az akkumulátoripari beszállítók iránt, amire válaszul a hazai iparfejlesztés kiemelt célként kezeli az akkumulátoripari kapacitások bővítését.

Vegyipari tartály hegesztése a Duna Steel Tech-nél

A globális trendekre reagálva Magyarország egyre több akkumulátoriparhoz kapcsolódó beruházást vonz, jellemzően a Távol-Keletről. Az akkumulátor gyárak kritikus elemei a vegyipari tartályok, melyeknek különösen magas minőségi követelményeknek kell megfelelniük. Cikkünkben részletesen bemutatjuk mire kell odafigyelni vegyipari tartályok gyártása során, valamint, hogy milyen specifikációk vonatkoznak az akkumulátorgyárakban alkalmazott vegyszertartályokra.

Milyen egy jó vegyszertartály?

A vegyszertároló tartályok gyártása egy rendkívül specializált és szabályozott terület, ahol tanúsítványokkal biztosított szakértelem és minősített gyártási folyamatok szükségesek. Az általunk készített tartályok AISI 316L, vagy jobb minőségű ötvözött acélból készülnek és maradéktalanul megfelelnek a szigorú előírásoknak. Ezáltal alkalmasak széles hőmérsékleti skálán való biztonságos működésre, valamint ellenállnak negatív- vagy akár nagy pozitív nyomásnak.

A vegyszertartályok alkalmazása számos iparágban nélkülözhetetlen, köztük a textil-, petrolkémiai, vegyszer-, színezék és festék-, akkumulátor-, acél-, gumi-, műanyag- és papíriparban, ahol az alapanyagok megfelelő tárolását és feldolgozását kell biztosítaniuk. Kiemelkedő tulajdonságaik a kémiai ellenállás, a hőmérséklet- és nyomásszabályozás, valamint az integrált keverő berendezések.

Vegyipari tartályok alapfelszereltsége és kiegészítők

A vegyipari tartályok alapfelszereltségei közé tartozik:

  • a hengeres köpeny,
  • a záróelem,
  • az anyagátviteli csonkok,
  • az alátámasztás,
  • a műszerezettség, illetve
  • a szondák és nyílások.

A tartályok további kiegészítőkkel való ellátása, mint a kezelőjárda, szénacél alapanyag, héjalás, palást, valamint keverő berendezések beépítése segít, hogy a tartályok még inkább megfeleljenek a specifikus iparági igényeknek. Ezek a funkciók és kiegészítők együttesen növelik a tartályaink hatékonyságát és sokoldalúságát, miközben a legmagasabb biztonsági szabványoknak is megfelelnek.

Vegyipari tartálygyártás

Korrózióálló vegyszertartály vegyi anyagok biztonságos kezeléséhez

Ilyen specifikációk vonatkoznak az akkumulátorgyárakban alkalmazott vegyszertartályokra

Akkumulátorgyártás során számos kémiai anyagot használnak, mint például savak, alkáli anyagok és más elektrolitok. Ezek a vegyületek veszélyesek, korrozív és gyakran gyúlékony jellegűek, biztonságos tárolásukra a vegyipari tartályok alkalmasak.

Gyártásukhoz jellemzően 1.4301-es rozsdamentes acélt használunk, kiváló korrózió ellenállása miatt. Emellett a tartályok felületi érdessége is meghatározó tényező, mivel az akkumulátorok gyártása tisztatérben történik, ahol a legkisebb szennyeződés vagy por is kizárt, hiszen ezek robbanásveszélyt jelenthetnek. Ezért a tartályok gyártási folyamata során kiemelt figyelmet fordítunk a felületkezelésre, mely során több lépésben, speciális szerszámgépekkel és csiszoló anyagokkal dolgozunk, hogy a tartályok felületén ne tapadjanak meg szennyeződések.

Szakembereink által készített, tükörpolírozott, homogén felületű, tisztatéri és vegyipari előírásoknak egyaránt megfelelő vegyipari tartályaink kiemelkedő biztonságot kínálnak az akkumulátorgyártás során használt vegyi anyagok kezelésében.

Magas minőségű vegyipari tartályok akár akkumulátor gyárakba a Duna Steel Tech-től

A Duna Steel Tech-nél nemcsak általános munkaszervezési és hegesztéstechnológiai tanúsítványokkal rendelkezünk, hanem kifejezetten a vegyipari alkalmazásokhoz szükséges speciális szaktudást és felkészültséget igazoló tanúsítványokkal is büszkélkedhetünk. Továbbá referenciáink között számos sikeresen megvalósított projekt szerepel, amelyek során vegyipari tartályokat gyártottunk, bizonyítva ezzel szakmai hozzáértésünket és megbízhatóságunkat ezen a területen. Amennyiben vegyipari tartályokkal kapcsolatban kérdése merülne fel vagy megrendelést szeretne leadni, forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolódó szolgáltatások