Borászati tartályok

Borászati tartályok
Borászati tároló és erjesztő tartályok, kis és nagy borászatoknak

Borászati tároló és erjesztő tartályok, kis és nagy borászatoknak

A borászat több ezer éves mesterség, óriási tapasztalat és tudás áll egy palack bor mögött. Ám minden borász egyedi környezetben, egyedi megoldásokkal dolgozik, így borászati tároló és erjesztő tartályaink is személyre szabottan, a megrendelő céljai és igényei szerint készülnek.

AISI 304 (DIN EN 1.4301) illetve AISI 316 (DIN EN 1.4401) szabványoknak megfelelő, vagy még jobb minőségű rozsdamentes acél lemezből, passzivált felületű hegesztéssel dolgozunk. Termékeink fenéken ülő, lábon álló vagy osztott kivitelben is rendelhetők, igény esetén kettős falú, szigetelt, vagy akár hűthető-fűthető tartályokkal segítjük a tökéletes bor előállításában. Az Ön helyszínéhez és igényeihez igazított, egyedi specifikáció elfogadása nyomán rendelését a legrövidebb határidővel teljesítjük, telepített, szerelt, ellenőrzött, kulcsrakész rendszert adunk át ügyfeleinknek.

Legkisebb edényünk 10 hektoliteres, 1500 hektoliterig telephelyünkön, afelett a telepítés helyszínén gyártjuk az egyedi tervezésű, számos kiegészítővel specifikálható bortartályokat.

Bortároló tartályok

Bortároló tartályok

A borászati tartály alapkivitele elsősorban az elkészült bor tárolására alkalmas. Erre a rozsdamentes acél különösen alkalmas alapanyag, hiszen kizárja az oxidációt, és kémiailag semleges, azaz tökéletesen megóvja a bor természetes aromáját, frissességét, akár hosszú távon is.

Bortároló inox tartályaink rendelkezhetnek például leeresztő- és színelő csonkkal, hőmérő szonda csonkkal, mosó- és töltővezetékkel, dómfedéllel, búvónyílással és légzőszeleppel. Ezek elhelyezése és méretezése minden esetben egyedi, ahogyan a tartály mérete, felületkezelése és láb- vagy fenék kialakítása is választható, akár már meglévő edényrendszeréhez igazítjuk új bortartályát.

Ezen túl számos további szerelvény választható, mint például a forgó szórófej, a forgatható színelő csonk mosófejjel, vagy a mosógömb, melyek segítségével kimosható használat után a tartály.

Fehérboros erjesztő tartályok

Fehérboros erjesztő tartályok

A rozsdamentes acélt az 1950-es évektől vetik be borászati alapanyagként, és mára ez az első számú megoldás a borkészítésben. A személyre szabható méret- és alak mellett e siker legfőbb indoka, hogy felülete nem porózus, így könnyen tisztán tartható. Ez azt jelenti, hogy a hegesztéseknél is tökéletesen felületkezelt tartályaink baktérium- és csíramentes állapotban fogadják a frissen préselt mustot.

Az így készült bor frissessége fenntartható, az alapanyag zamata kidomborodik és természetes marad, ami különösen a ma divatos fehérboroknál fontos szempont. Amennyiben kifejezetten fehérborhoz rendel tartályt, akkor kúpos fenék kialakítást javaslunk a könnyű leengedéséhez, illetve vállaljuk kettős falú szigetelt, vagy akár hűtött tartály gyártását, hogy tökéletesen szabályozható legyen az erjesztés hőmérséklete, és így megőrizhető a bor fajtajellege.

Vörösboros erjesztő tartályok

Vörösboros erjesztő tartályok

A jó vörösbor érlelése mély szaktudást, sok odafigyelést igényel, és meglehetősen munkás feladat. Hiszen a törkölykalappal az érlelési folyamat során, illetve a bor lefejtését követően is foglalkozni kell. A kifejezetten vörösbor erjesztéshez tervezett inox tartályok kialakítása és felszereltsége azonban nagyban megkönnyíti ezt a munkát, ezért ma már gyakran azokban a borászatokban is ilyen edényben kezdik a bor érlelését, ahol a folyamat későbbi fázisában fa hordókba fejtik át a bort az elérni kívánt ízhatás érdekében.

Vörösbor készítéséhez lapos fenekű rozsdamentes acél tartályt ajánlunk, téglalap munka nyílással a törköly eltávolításához. A törkölykalap nedvesen tartásához pedig munkahengert, must forgató szivattyút, vagy a fekvő kialakítású tartályokba forgató berendezést javaslunk. Igény szerint zárt, vagy úszófedeles tartály gyártását is vállaljuk.

Borászati tartályok alapfelszereltsége

Hengeres köpeny
Záróelem
Anyagátviteli csonkok
Alátámasztás
Nyílások

Választható kiegészítők

Kezelőjárda

Kezelőjárda

Pikkelyezett felület

Pikkelyezett felület

Héjalás, palást

Héjalás, palást

Fenéken ülő kivitel

Fenéken ülő kivitel

Forgó szórófej

Forgó szórófej

Mosógömb

Mosógömb

Keverő berendezés

Keverő berendezés

Törköly kihordócsiga

Törköly kihordócsiga

Úszófedél

Úszófedél

Vezérlő automatika

Vezérlő automatika

Borászati tartályok kiemelt tulajdonságai

Könnyen tisztítható

Könnyen tisztítható

A rozsdamentes acél tartály könnyen tisztítható, mely feladatot BA (IIId) bevonattal és polírozással, illetve különböző szerelvényekkel tehetjük még egyszerűbbé. Így baktériumoktól mentes, semleges edényben készítheti, tárolhatja termékeit.

Személyre szabható

Személyre szabható

Nem csupán a tartály kívánt méretét, de alakját és felszereltségét is tökéletesen az Ön igényeihez tudjuk igazítani. Legyen szó lábazatról, nyílásokról, szondákról és szerelvényekről vagy éppen kiegészítőkről, az Ön tartálya teljesen egyedi.

Hosszú élettartam

Hosszú élettartam

A rozsdamentes acél tartály egyik legnagyobb előnye a nagy tartósság. Az alapanyag remek tulajdonságait tökéletes megmunkálással egészítjük ki, így az Ön tartálya évtizedekig szolgálhat változatlan minőségben.

Duplikált falú, hűthető-fűthető bortartályok

Duplikált falú, hűthető-fűthető bortartályok

A borászatban kiemelt jelentőségű a hőmérséklet szabályozása. A kettős falú, szigetelt, illetve hűtőpalásttal ellátott acél tartályok akár automatizált rendszerben képesek az erjesztést során állandó hőmérsékletet biztosítani. Az erjesztő tartály hűtőpalástját minden esetben a tervezett célhoz igazítjuk, fehér bor esetén az egész tartály felületet, vörös bor esetén az alsó részt hűtjük. Lehetőség van kültéri bortartályok hőszabályozására is, héjalással.

Változatos technológiai kivitelek, keverési megoldások

Változatos technológiai kivitelek, keverési megoldások

A technológia segítheti a borkészítés automatizálását. Vállaljuk a szőlő fogadás, bogyózás és zúzás gépészeti kellékei, az univerzális cross-flow szűrők és a folyadékhűtő berendezések tervezését, gyártását vagy beszerzését és üzembe helyezését. A törkölykalap nedvesen tartására munkahenger vagy forgató berendezés beépítését ajánljuk, vagy a szivattyús megoldást, mellyel az erjedő must felhordható a törkölykalap áztatására. Mindezen megoldások, akár komplex, teljesen automata rendszer részeként is elérhetők.

Automatizált vezérlés

Automatizált vezérlés

A borász szakértelmét, tapasztalatát és egyedi ízlését semmi sem pótolhatja, de a borászat világában is fontos fejlesztési irány az automatizálás, a távvezérlés és -felügyelet. Bortartályainkba specifikálható automatizált vezérlés, melynek segítségével számítógépen vagy akár okostelefonon keresztül folyamatosan figyelemmel követhető az erjesztő tartályok állapota – például szintjelzés, hőmérséklet – illetve megfelelő gépesítés esetén bizonyos műveleteket – például átfejtést, keverést – távolról is vezérelhetünk.

Kapcsolódó cikkek

Acél bortartály és felszereltsége fehérbor erjesztéséhez és tárolásához

Acél bortartály és felszereltsége fehérbor erjesztéséhez és tárolásához

Az utóbbi években egyre népszerűbb eszközzé vált a rozsdamentes acél bortartály, amely számos előnyös tulajdonsággal segíti az erjesztést és tárolást egyaránt, valamint értékállósága és tartóssága miatt hosszútávon megbízható megoldást jelent. Így mára már a borászati mindennapok része a megfelelő bortartály kiválasztása és használata.

Rozsdamentes fehérboros erjesztő tartályok raktárról

Rozsdamentes fehérboros erjesztő tartályok raktárról

Mindig örömmel vállaljuk egyedi méretű és kivitelű rozsdamentes acél bortartályok tervezését és gyártását, de tudjuk, hogy vannak pillanatok egy vállalkozás életében, amikor a gyors megoldás jobb, mint a személyre szabott megoldás. Ezért most három, egyenként 25 hektoliteres bortartályt kínálunk megvételre, raktárról, azonnali szállítással.

Kapcsolat

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Logo