Június 22-e meghatározó dátum volt számunkra, ugyanis ezen a napon emelték helyére az eddigi talán legnagyobb kihívást jelentő munkánk eredményét. A daruzás önmagában is hatalmas feladat volt, hiszen egy 500 tonnás, 80 méter magas daru segítségével kellett átemelni a tartályt az üzemcsarnok belső oldalára.

Így készítettünk 14 tonnás duplex acél tartályt cellulózipari megrendelő számára

A tartályban erősen korrozív anyagot fognak tárolni, ezért speciális anyagminőséget és különleges hegesztési eljárást alkalmaztunk a tartálygyártás során. Ezt a két részből álló tartályrendszert az IMH Kft-vel közösen gyártottuk, és büszkén jelenthetjük, hogy a helyére került és készen áll a munkába állásra.

Miért hatalmas kihívás a duplex acél tartály gyártása?

A cellulózipari felhasználásra készült tartály gyártásához 1.4462 duplex acélt használtunk. Ez az anyag akár kétszer olyan magas szakítószilárdsággal rendelkezik, mint a tisztán ausztenites acélok, és a savállósága is jobb.

Habár a duplex acél jól hegeszthető anyag, a tartály gyártása mégis óriási kihívást jelent. Kristályszerkezete ferrit és ausztenit fázisokból áll, ez azonban hő hatására megváltozhat. Ezért a hegesztés során nagyon szűk hőmérsékleti sávban, 50-150°C között kell tartani a hegesztés környezetét. Ehhez a tartálygyártás során szigorú technológiai előírásokat kell betartani.

Hegesztő mérnöki támogatással és próbahegesztésekkel dolgoztuk ki a technológiát, meghatároztuk a megfelelő hegesztési

  • áramerősséget,
  • sebességet és
  • gázfelhasználást.

Azonban egy 50 cm-es próbadarab hőháztartása más, mint egy szabad ég alatt feldolgozott, 2600 mm átmérőjű tartályé. Ezért a munka során nagy gondossággal kellett eljárnunk és az elkészült termék hegesztésének minőségellenőrzése is szükséges volt.

Összeállításra váró tartály elemek - kinézetre nem különbözik a duplex más acéloktól

Összeállításra váró tartály elemek – kinézetre nem különbözik a duplex más acéloktól

A cellulózipari acél tartály leszállítása és daruzása

Az acél  tartály méretei lenyűgözőek: 2600 mm átmérővel és 25 m hosszal rendelkezik. Üzemünkben 12 m hosszúságú darabokat gyártottunk le a könnyű szállíthatóság érdekében. Az épület előtti területen állítottuk össze a teljes tartályt. Innen kellett átemelni az üzemcsarnok felett, a belső oldalra, ahol állítva került telepítésre.

A beemeléshez 9 tengelyes, 500 tonnás autódarura volt szükség, amelyet egy napig építettek össze. A daru gémje mintegy 80 méteres magasságot ért el, hogy képes legyen átemelni a 25 méteres, függőleges tartályt. A tartály elemeinek gyártásáról, hegesztéséről és a daruzás folyamatáról videó is készült, amely bemutatja az impozáns munkafolyamatot.

Különleges hegesztési eljárással készült duplex acél tartály

A tartály gyártása kényes munka volt, hiszen az időjárásnak és a tárolt anyag maró hatásának egyaránt ellen kell állnia. Ezért alapos munkaszervezéssel fogtunk neki a projektnek, amely végül 2900 munkaórát igényelt.

A termék rendkívül sok hegesztést kívánt, amelyre kiemelt figyelmet fordítottunk. A 8,2 méteres kerületet gyűrűnként kellett hegesztenünk. Emellett a 25 méter hossz végén 90°-os könyököt kellett kialakítanunk, amelyet szeletekből állítottunk össze, mivel ekkora átmérőben nincs lehetőség hajlításra.

Munkatársaink szigorú technológiai eljárással hegesztették az acél tartály elemeit egymáshoz

Munkatársaink szigorú technológiai eljárással hegesztették a tartály elemeit egymáshoz

A duplex acél tartály gyártásakor tandem hegesztést alkalmaztunk, mely során a hegesztők egyszerre dolgoznak kívülről és belülről.

A hőterhelés kontrollálása miatt csak lassan lehet előrehaladni a hegesztéssel. Három páros csapat dolgozott a munkán, és egyszerre 5-10 cm-es varratokat tudtak elkészíteni. Az anyag hőmérsékletét infra kamerás hőmérővel figyeltük. Idővel pedig kialakult egy gyakorlat, miszerint kb. 100 mm után meg kell állni, és áttérni egy másik szakaszra.

A ferrit-ausztenit arányt mérő ferrit-szkóp segítségével ellenőriztük a munkánkat. Azonban csak szúrópróba jelleggel alkalmazható, mivel az ellenőrzésnek roncsoló hatása van. A hagyományos varratvizsgálatok nem képesek kimutatni, ha a kristályszerkezet megváltozott – még ha szemre és vizsgálattal jónak is tűnik a hegesztés eredménye.

A megfelelő hegesztési módszer, gépbeállítás, varrat sebesség és hossz betartása kulcsfontosságú a munka minőségének biztosításához.

Beemelésre vár a kész acél tartály

Beemelésre vár a kész tartály

Speciális acélipari munkák megbízható, magas minőségű kivitelezése

Sikerrel valósítottuk meg a duplex acél tartály gyártását, ezzel számos új képességet vezettünk be kínálatunkba. Munkaszervezésünk, munkatársaink képzettsége, technológiai felkészültségünk és gépparkunk folyamatosan fejlődik, ezáltal biztosítva a magas minőségű és egyedi tartályok gyártását.

Amennyiben különleges anyagminőségű, egyedi gyártású tartályra van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal. Szakértelmünkre és elhivatottságunkra támaszkodva mindent megteszünk, hogy megfeleljünk a kihívásnak, és kiváló minőségű termékeket szállítsunk Önnek.

Kapcsolódó szolgáltatások