Az utóbbi években egyre népszerűbb eszközzé vált a rozsdamentes acél bortartály, amely számos előnyös tulajdonsággal segíti az erjesztést és tárolást egyaránt, valamint értékállósága és tartóssága miatt hosszútávon megbízható megoldást jelent. Így mára már a borászati mindennapok része a megfelelő bortartály kiválasztása és használata.

Az egyedi igényekre válaszul azonban egyre több tartály változat és variáció érhető el, emellett a folyamatosan növekvő keresletet kiszolgálva a kiegészítő és szerelvény választék is bővül. A rozsdamentes acél borászati tartályok gyártása egyik fő kompetenciánk, ezért mindig igyekszünk ügyfeleink számára optimális megoldással szolgálni, legyen szó a bortartály anyagminőségéről, felépítéséről, kialakításáról vagy felszereltségéről.

Milyen típusok jellemzőek az acél borászati tartályok között?

Az acél borászati tartályokat ma már gyakran egy célra optimalizálják, így számos típus érhető el. A felhasználási cél szerint a tartályok három fő csoportja

  • a fehérbort erjesztő,
  • a vörösbort ejresztő, valamint
  • a tároló tartály.

Az acél borászati tartályok kínálatát számos változat, technológiai szerelvény és kiegészítő is színesíti, amelyek lehetővé teszik a személyre szabott megoldások alkalmazását a borászok számára. Például lehet a tartály úszófedeles vagy zárt, kaphat szigetelést vagy akár aktív hűtő-fűtő rendszert, és pezsgő gyártásához is léteznek már speciális tartályok. Ezen kívül egyre több borász keresi az automatizálási megoldásokat is, melyre minden borászati edény típus közül a rozsdamentes acél bortartály a legalkalmasabb.

személyre szabott borászati tartály gyártás

Személyre szabott borászati tartály gyártás

Borászati erjesztő tartályok fehérborhoz

Fehérbor készítése során egyre többen választanak inox acél tartályt, mert tulajdonságai segítik a ma divatos borfajták érlelését, a szőlő friss és természetes ízvilágának megőrzését.

Az 1.4301 rozsdamentes acél tartály különösen alkalmas fehérbor készítéshez, mivel zárt anyagának köszönhetően nem lép fel oxidáció.

Emellett könnyen karbantartható, kémiailag semleges anyag, amely önmagában is elfogadható hőtartása miatt ideális választás a fehérborhoz.

Kisebb borászatoknál, ahol jellemzően nem egyszerre, hanem több lépésben fejtik le a bort a tartályból, inkább úszófedeles bortartályt preferálnak. Ez elérhető tömlős kivitelben, amelyet rendszeresen ellenőrizni kell, de nem igényel kiegészítőket, vagy lehet normál kialakítású, amelyhez paraffinolaj vagy antiflor tabletta szükséges, de nem igényel rendszeres ellenőrzést.

Nagyobb méretű borászatok inkább zárt tartályokat keresnek, azonban ezek mérete és alakja széles tartományban mozog, és változatos szerelvényekkel és kiegészítőkkel elérhető. A könnyű leeresztés érdekében a fehérboros acél bortartályok alja jellemzően kúpos kialakítású, vagy ferde lapos a búvónyílás felé, amennyiben vörösbor készítésére is alkalmas tartályra van szükség.

acél úszófedeles bortartályok

Acél úszófedeles bortartályok

Milyen acél bortartály szerelvények és kiegészítők elérhetők?

A borászati tartályok alapfelszereltsége magába foglalja a záróelemeket, búvónyílásokat és az anyagátviteli csonkokat, melyek biztosítják a feltöltést, kezelést és lefejtést. Hőmérővel, illetve szonda csonkkal is ellátjuk a tartályokat, míg a lábazat az alátámasztást és így a stabilitást biztosítja.

Azonban választható kiegészítők széles skálája áll rendelkezésre, amelyek tovább javíthatják a borászati munka hatékonyságát. Ilyen kiegészítők például

  • a pikkelyezett felület,
  • a héjalás vagy palást,
  • a forgó szórófej,
  • a mosógömb,
  • a keverő berendezés,
  • a törköly kihordócsiga,
  • az úszófedél és
  • a vezérlő automatika.

A kiegészítők kiválasztása nagyban függ a borászat igényeitől és a választott bor erjesztési folyamat során várható kihívásoktól.

Inox acél bortartályok gyártása egyedi méretben és kivitelben

A borász szakma számára örömmel vállaljuk egyedi méretű és kivitelű rozsdamentes acél bortartályok tervezését és gyártását. Ügyfeleink igényei és a helyszín felmérése nyomán pontos terveket készítünk, majd a gyártás minden szakaszát tiszta üzemi környezetben, a legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelően végezzük.

Folyamatosan bővülő referenciáink alapján meggyőződhet szakértelmünkről. Tartálygyártás során a funkcionalitás mellett az esztétikumra is kiemelt figyelmet fordítunk, így termékeink látványpincék számára is ideális választást jelentenek. Forduljon hozzánk bizalommal!

Kapcsolódó szolgáltatások