Rozsdamentes és saválló acél különbségei, melyiket válasszuk?
Rozsdamentes és saválló acél különbségei: több mint 200 féle létezik belőlük, és nem mindegy, hogy a tartálygyártáshoz melyiket választja. Segítünk dönteni.
A borászat több ezer éves mesterség, óriási tapasztalat és tudás áll egy palack bor mögött. Ám minden borász egyedi környezetben, egyedi megoldásokkal dolgozik, így borászati tartályaink is személyre szabottan, a megrendelő céljai és igényei szerint készülnek.
AISI 304 (DIN EN 1.4301) illetve AISI 316 (DIN EN 1.4401) szabványoknak megfelelő, vagy még jobb minőségű rozsdamentes acél lemezből, passzivált felületű hegesztéssel dolgozunk. Borászati tartályaink fenéken ülő, lábon álló vagy osztott kivitelben is rendelhetők, igény esetén kettős falú, szigetelt, vagy akár hűthető-fűthető borászati tartályokkal segítjük a tökéletes bor előállításában. Az Ön helyszínéhez és igényeihez igazított, egyedi specifikáció elfogadása nyomán rendelését a legrövidebb határidővel teljesítjük, telepített, szerelt, ellenőrzött, kulcsrakész borászati tartály rendszert adunk át ügyfeleinknek.
Legkisebb edényünk 10 hektoliteres, 1500 hektoliterig telephelyünkön, afelett a telepítés helyszínén gyártjuk az egyedi tervezésű, számos kiegészítővel specifikálható borászati tartályokat.
A borászati tartály alapkivitele elsősorban az elkészült bor tárolására alkalmas. Erre a rozsdamentes acél különösen alkalmas alapanyag, hiszen kizárja az oxidációt, és kémiailag semleges, azaz tökéletesen megóvja a bor természetes aromáját, frissességét, akár hosszú távon is.
Bortároló inox tartályaink rendelkezhetnek például leeresztő- és színelő csonkkal, hőmérő szonda csonkkal, mosó- és töltővezetékkel, dómfedéllel, búvónyílással és légzőszeleppel. Ezek elhelyezése és méretezése minden esetben egyedi, ahogyan a borászati tartályok mérete, felületkezelése és láb- vagy fenék kialakítása is választható, akár már meglévő edényrendszeréhez igazítjuk új borászati tartályát.
Ezen túl számos további szerelvény választható, mint például a forgó szórófej, a forgatható színelő csonk mosófejjel, vagy a mosógömb, melyek segítségével kimosható használat után a borászati tartály.
A rozsdamentes acélt az 1950-es évektől vetik be borászati tartályként, és mára ez az első számú megoldás a borkészítésben. A személyre szabható méret- és alak mellett e siker legfőbb indoka, hogy felülete nem porózus, így könnyen tisztán tartható. Ez azt jelenti, hogy a hegesztéseknél is tökéletesen felületkezelt borászati tartályok baktérium- és csíramentes állapotban fogadják a frissen préselt mustot.
Az így készült bor frissessége fenntartható, az alapanyag zamata kidomborodik és természetes marad, ami különösen a ma divatos fehérboroknál fontos szempont. Amennyiben kifejezetten fehérborhoz rendel borászati tartályt, akkor kúpos fenék kialakítást javaslunk a könnyű leengedéséhez, illetve vállaljuk kettős falú szigetelt, vagy akár hűtött borászati tartály gyártását, hogy tökéletesen szabályozható legyen az erjesztés hőmérséklete, és így megőrizhető a bor fajtajellege.
A jó vörösbor érlelése mély szaktudást, sok odafigyelést igényel, és meglehetősen munkás feladat. Hiszen a törkölykalappal az érlelési folyamat során, illetve a bor lefejtését követően is foglalkozni kell. A kifejezetten vörösbor erjesztéshez tervezett inox borászati tartályok kialakítása és felszereltsége azonban nagyban megkönnyíti ezt a munkát, ezért ma már gyakran azokban a borászatokban is ilyen edényben kezdik a bor érlelését, ahol a folyamat későbbi fázisában fa hordókba fejtik át a bort az elérni kívánt ízhatás érdekében.
Vörösbor készítéséhez lapos fenekű rozsdamentes acél borászati tartályt ajánlunk, téglalap munka nyílással a törköly eltávolításához. A törkölykalap nedvesen tartásához pedig munkahengert, must forgató szivattyút, vagy a fekvő kialakítású borászati tartályokba forgató berendezést javaslunk. Igény szerint zárt, vagy úszófedeles borászati tartály gyártását is vállaljuk.

Évtizedes tapasztalatunk van borászati, rozsdamentes és saválló tartályok gyártásában.
Kérje projektre szabott árajánlatunkat!
Ajánlatot kérek
A rozsdamentes acél borászati tartály könnyen tisztítható, mely feladatot BA (IIId) bevonattal és polírozással, illetve különböző szerelvényekkel tehetjük még egyszerűbbé. Így baktériumoktól mentes, semleges edényben készítheti, tárolhatja termékeit.
Nem csupán a borászati tartály kívánt méretét, de alakját és felszereltségét is tökéletesen az Ön igényeihez tudjuk igazítani. Legyen szó lábazatról, nyílásokról, szondákról és szerelvényekről vagy éppen kiegészítőkről, az Ön tartálya teljesen egyedi.
A rozsdamentes acél borászati tartály egyik legnagyobb előnye a nagy tartósság. Az alapanyag remek tulajdonságait tökéletes megmunkálással egészítjük ki, így az Ön borászati tartálya évtizedekig szolgálhat változatlan minőségben.
A borászatban kiemelt jelentőségű a hőmérséklet szabályozása. A kettős falú, szigetelt, illetve hűtőpalásttal ellátott acél borászati tartályok akár automatizált rendszerben képesek az erjesztést során állandó hőmérsékletet biztosítani. Az erjesztő borászati tartály hűtőpalástját minden esetben a tervezett célhoz igazítjuk, fehér bor esetén az egész tartály felületet, vörös bor esetén az alsó részt hűtjük. Lehetőség van kültéri borászati tartályok hőszabályozására is, héjalással.
A technológia segítheti a borkészítés automatizálását. Vállaljuk a szőlő fogadás, bogyózás és zúzás gépészeti kellékei, az univerzális cross-flow szűrők és a folyadékhűtő berendezések tervezését, gyártását vagy beszerzését és üzembe helyezését. A törkölykalap nedvesen tartására munkahenger vagy forgató berendezés beépítését ajánljuk, vagy a szivattyús megoldást, mellyel az erjedő must felhordható a törkölykalap áztatására. Mindezen megoldások, akár komplex, teljesen automata rendszer részeként is elérhetők.
A borász szakértelmét, tapasztalatát és egyedi ízlését semmi sem pótolhatja, de a borászat világában is fontos fejlesztési irány az automatizálás, a távvezérlés és -felügyelet. Borászati tartályainkba specifikálható automatizált vezérlés, melynek segítségével számítógépen vagy akár okostelefonon keresztül folyamatosan figyelemmel követhető az erjesztő borászati tartályok állapota – például szintjelzés, hőmérséklet – illetve megfelelő gépesítés esetén bizonyos műveleteket – például átfejtést, keverést – távolról is vezérelhetünk.
Rozsdamentes és saválló acél különbségei: több mint 200 féle létezik belőlük, és nem mindegy, hogy a tartálygyártáshoz melyiket választja. Segítünk dönteni.
Az elmúlt időben új, CNC vezérelt élhajlítót és profilhengerítő berendezést vezettünk be munkafolyamatainkba, melyek fontos szerepet töltenek be többek között a tartálygyártás során.
Az utóbbi években egyre népszerűbb eszközzé vált a rozsdamentes acél bortartály, amely számos előnyös tulajdonsággal segíti az erjesztést és tárolást egyaránt, valamint értékállósága és tartóssága miatt hosszútávon megbízható megoldást jelent. Így mára már a borászati mindennapok része a megfelelő bortartály kiválasztása és használata.
Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot.