Rozsdamentes és saválló acél különbség: Egyedi gyártású, borászati rozsdamentes acéltartály

Az anyagválasztás fontos lépése a tartálygyártásnak, ami elsősorban a megmunkálhatóságtól, valamint a várható környezeti hatások típusától és időtartamától függ. Ezek alapján beszélhetünk saválló vagy rozsdamentes acélokról, amely ugyan két, a köznyelvben is elterjedt fogalom, de valójában több mint kétszázféle acél ötvözetet takarnak. Cikkünkben összefoglaljuk a rozsdamentes és saválló acél különbségeit, illetve bemutatjuk, mikor melyiket érdemes választani.

Rozsdamentes és saválló acél különbségei, miért létezik 200 féle rozsdamentes acél?

Az acél rozsdásodás elleni védelmének igénye az acél megjelenésével egyidős. Ezt a problémát már a 20. század elején sikerült megoldani a króm hozzáadásával, ami meggátolja a rozsdásodást. Ennek legismertebb példája a legtöbb háztartásban megtalálható rozsdamentes acél mosogató.

Azonban a rozsdamentes acélok felhasználási köre ennél sokkal szélesebb. Ahhoz, hogy a különböző igénybevételeknek megfeleljenek, különböző ötvözőket adnak az alap acélhoz. Így jött létre a jelenleg elérhető több mint 200 féle rozsdamentes acél ötvözet.

A rozsdamentes acél alapvetően a víz által okozott korróziónak áll ellen. Ha agresszívabb anyagok, vegyszerek, savak, lúgok is érintkezhetnek a felületével, akkor van szükség saválló acélra. A savállóságot további ötvözők hozzáadásával érik el.

Vagyis minden saválló acél egyben rozsdamentes acél is, de nem minden rozsdamentes acél saválló.

A rozsdamentes acél fajtái

Minőségi tulajdonság alapján négy nagy csoportra oszthatók a rozsdamentes acélok:

  • Ausztenites acélok: különösen jól megmunkálhatók, hidegen, melegen jól alakíthatók, korrózióálló képességük nagyon jó.
  • Ferrites acélok: mágnesezhetők, hidegen, melegen jól alakíthatók, jól forgácsolhatók, közepes maróhatású közegnek ellenállnak.
  • Martenzites acélok: hőkezelés által nemesíthetők, edzhetők, jól alakíthatók, jól polírozhatók, hegesztésre csak különleges eljárással vagy egyáltalán nem alkalmasak.
  • Ausztenites és ferrites, azaz duplex acélok: az ausztenites és ferrites acélok előnyös tulajdonságait ötvözik, csak nagyon szigorú technológia betartásával hegeszthetők, tartálygyártásra különösen alkalmasak.
Rozsdamentes és saválló acél különbség: Egyedi gyártású, nagyméretű duplex rozsdamentes acéltartály - Duna Steel Tech

Egyedi gyártású, nagyméretű duplex rozsdamentes acéltartály

A rozsdamentes és saválló acél ötvözői

A rozsdamentes acélok a fenti négy alapanyagból és ötvözőkből állnak. Az ötvözőkkel különböző tulajdonságok, képességek javíthatók:

  • Korrózióálló képesség: króm, molibdén, réz, szilícium, nikkel.
  • Megmunkálhatóság: kén, szelén, ólom, réz.
  • Hőállóság: króm, alumínium, szilícium, nikkel.
  • Hegesztési repedési ellenállóság: mangán.
  • Pontkorrózió elleni védelem: molibdén, szilícium, nitrogén.
  • Korróziós repedés elleni védelem: foszfor, arzén, antimon.

Saválló vagy rozsdamentes acél, melyiket válasszam?

A különböző igénybevételeknek megfelelően a fent említett rozsdamentes acélok és ötvözőinek különböző kombinációjából áll össze a rozsdamentes és saválló acélok több mint 200 féle ötvözete.

Rozsdamentes tartálygyártás során azonban az anyaghasználat leszűkíthető, alapvetően négy ötvözetből készítünk tartályt.

Rozsdamentes tartálygyártás élelmiszeripari, borászati felhasználásra

Élelmiszeripari felhasználásra a leggyakoribb az 1.4301-es (más néven: AISI 304) rozsdamentes acélból készült élelmiszeripari tartályok vagy borászati tartályok. Ezek élelmiszeripari termékek, víz, bor, üdítőital, méz tárolására tökéletesen megfelelnek.

Rozsdamentes és saválló acél különbség: Egyedi saválló tartálygyártása - Duna Steel Tech

Egyedi tervezésű saválló vegyipari tartály gyártása

Saválló tartálygyártás agresszív közegek tárolására

Ha a víz mellett más alapanyagok, hígítók, segédanyagok, savak, lúgok is jelen vannak, akkor van szükség saválló acélra.

A folyadék agresszivitásának mértékétől függően 1.4404-es (AISI 316L) vagy 1.4571-es (AISI 316Ti) saválló acélból készítjük a vegyipari tartályokat vagy a mezőgazdasági és műtrágya tartályokat. A konkrét acél kiválasztása attól függ, hogy a maró anyag milyen koncentrációban van jelen. Ez a két saválló acél szinte a teljes vegyipari, papíripari és mezőgazdasági igényeket lefedi.

Legszigorúbb előírású saválló tartályok

A tartálygyártás alapanyagát az egyes tárolandó anyagokra és a szakmákra vonatkozó előírások határozzák meg. Ilyen az atomipar, ahol különösen szigorú feltételeknek kell megfelelnie minden részegységnek. Ezért az atomipar számára 1.4541-es (AISI 321) acélból készítünk tartályokat.

Mitől függ a rozsdamentes vagy saválló tartály alapanyagok ára?

A tartálygyártáshoz felhasznált rozsdamentes vagy saválló acél anyagára két tételtől függ: az acél árától és az ötvöző anyagok árától. Minél több ötvöző szükséges, annál magasabb az ár, amelyet az acélgyártók rendszerint tőzsdei árakhoz igazítva adnak meg. Ezért fontos a pontos alapanyag-választás, mert minden fölösleges ötvöző növeli a költségeket.

Kiváló minőségű, rozsdamentes és saválló acéltartály gyártás a Duna Steel Techtől

Széleskörű felhasználásra gyártunk kiváló minőségű tartályokat. Akár kész tervek alapján, akár a megrendelő elképzelései szerint, vele együttműködve, a tervezéstől a kivitelezésig. Mérnök szakembereink segítenek a legköltséghatékonyabb anyag, falvastagság és konstrukció kiválasztásában.

Kapcsolódó szolgáltatások