A rozsdamentes acél a tartálygyártás egyik legfontosabb alapanyaga, kiváló korrozióállósága mellett higiénikus felületet, nagy mechanikai szilárdságot és pontos megmunkálhatóságot biztosít, de esztétikuma és kémiai semlegessége miatt is gyakran választják. A rozsdamentes acél megmunkálása tartálygyártás során négy fő területre osztható: vágás, alakítás, hegesztés és felületkezelés, amelyekre a felhasználástól függően különböző eljárásokat alkalmazunk. Ezeket mutatjuk be cikkünkben.

Miért ideális a rozsdamentes acél tartálygyártáshoz?
Tartálygyártás során több alapanyagot használunk, amelyek közül az egyik legfontosabb a rozsdamentes acél. Ez olyan acélt jelent, amelyhez minimum 11% krómot adnak – ennek köszönhetően a felületén védő oxidréteg képződik, ami természetes módon gátolja meg a rozsdásodást.
A rozsdamentes acél ideális élelmiszeripari tartályok, vegyipari tartályok, valamint mezőgazdasági és műtrágya tartályok gyártására, illetve minden olyan területre, ahol fontos a tiszta, ellenálló felület és a tartós szerkezet.
Hogyan válasszunk költséghatékony rozsdamentes acél alapanyagot tartályhoz?
A megmunkálás első lépése az alapanyag beszerzése. Itt két fontos szempontot kell megemlíteni, a minőséget és a költséghatékony kiszerelést.
Az anyagminőségen nem szabad spórolni, ezért csak a legkiválóbb minőséget biztosító beszállítótól rendelünk. A kiszerelés optimális megválasztásánál azonban jelentős anyagköltség takarítható meg.
A tartályok palástjául szolgáló alapanyagot síklemezként vagy tekercsben forgalmazzák. 3 mm vastagságig a tekercs a leggazdaságosabb, hiszen arról minden esetben pontosan annyi anyagot vágunk le, amennyi az adott tartály gyártásához szükséges.
Mivel különböző szélességben érhetők el a lemeztekercsek, minden tartályhoz a legoptimálisabbat választjuk, amivel az anyagfelhasználás hatékonysága növelhető, a hulladék pedig minimálisra csökkenthető.
Vastagabb alapanyagok esetén fordul elő, hogy síklemezből kell kiindulni. Ebben az esetben is törekedni kell a síklemez gazdaságos felhasználására, akár úgy is, hogy a paraméterek ismeretében egyedi méretű táblát rendelünk a hengerműből.
A tartály- és fémszerkezet gyártás során nemcsak sík lemezzel, hanem csövekkel, idomacélokkal és különböző zártszelvényekkel is dolgozunk. Ezeket is minden esetben úgy rendeljük, hogy a lehető leghatékonyabban, minimális hulladékkal dolgozzuk fel az alapanyagokat.
A rozsdamentes acél megmunkálás fő lépései tartálygyártás során
Az alapanyag beszerzése után következik a rozsdamentes acél megmunkálása, amely az esetek többségében a következő lépésekből áll:
- Lemezvágás vagy darabolás
- Alakítás
- Hegesztés
- Csiszolás és felületkezelés
Rozsdamentes acél lemezvágási technológiák: olló, lézer, vízsugár
A megmunkálás első lépése a méretre vágás. Lemezek esetében a leggyakoribb az egyenes vágás, amelynek a legköltséghatékonyabb módja a lemezolló használata. Lemezollóval legfeljebb 10 mm vastagságig lehet hatékonyan dolgozni.
Rozsdamentes acéllemez méretre vágása plazmavágó segítségével.
Vastagabb lemezek és alakos vágás esetén jobb megoldást jelent a lézervágás, 15 mm felett pedig a vízsugaras vágás alkalmazható.
A lézer és a vízsugaras vágás előnye, hogy bármilyen alakzatot ki lehet vele vágni. Így ha ezt a két technológiát kell alkalmazni, akkor már a méretre vágás mellett az esetleges furatokat és csatlakozók helyét is elő lehet készíteni.
Fontos azonban ilyenkor ügyelni arra, hogy a lemezt ezt követően még formázzuk, és ha körpaláston szeretnénk egy kör alakú nyílást kialakítani, akkor a lemez sík állapotában ovális alakot kell kivágni.
Csőlézervágás rozsdamentes acél csövekhez és idomacélokhoz
Csövek, idomacélok, zártszelvények darabolásánál a csőlézervágás a legköltséghatékonyabb módszer. Ezzel az eljárással nagyon pontosan méretet lehet elérni és nemcsak hosszra vágja az alapanyagot, hanem különböző szögekben is képes megmunkálni, de akár furatot vagy bármilyen kivágást is el tud készíteni és nem igényel utómegmunkálást.
Rozsdamentes acél lemezek élhajlítása: U és L profilok gyártása
A méretrevágás után a lemezeket hengeríteni kell, hogy a tartályok kör alapú palástja megkapja a végleges formát. A vékony és közepes vastagságú lemezeket (15 mm-ig) hengerítő gépen alakítjuk. Az ennél vastagabb lemezekhez pedig már speciális, nagyobb erejű hengerítő gép szükséges.
A tartálygyártás és a fémszerkezet gyártás során is gyakran alkalmazzuk a lemezek élhajlítását, amellyel különböző – jellemzően az adott termékhez szükséges egyedi – L vagy U profilokat hozunk létre.
CO és AVI hegesztéssel egyaránt készülnek tartályok
Tartályhegesztés rozsdamentes acélból: CO és AVI technológiák
A lemezalakítás után következik a hegesztés. A tartály palástját egy vízszintes varrattal zárjuk le, de ekkor kerülnek fel a tartályra a lábak és a különböző csatlakozók is.
Kétféle technológiát alkalmazunk, a védőgázas ívhegesztést CO2-vel (CO hegesztés) és az argon védőgázas ívhegesztést (AVI hegesztést).
Ennél az eljárásnál fontos megjegyezni, hogy a hegesztést végző cégnek és a hegesztést végző alkalmazottnak is minősítéssel kell rendelkeznie az adott technológia alkalmazásáról, a technológia típusától, az anyag vastagságán át a hegesztési pozícióig.
A csatlakozók, nyílások kialakítása többnyire a tartály palást összehegesztése után következik
Hogyan készülnek a csatlakozók és nyílások rozsdamentes tartályokon?
A tartályokon több nyílás és csatlakozó is elhelyezhető a vevő pontos igényei szerint. Vékonyabb lemezből készült tartályok esetén ezeket a nyílásokat a tartály palást összehegesztése után alakítjuk ki.
Kisebb nyílásokat fúróval, lyukfúróval hozunk létre, a nagyobbakat flexszel. Vastagabb lemezek esetén fordulhat elő, hogy már a méretrevágás során kialakítjuk ezeket a nyílásokat, amelyeket összeszerelés után még ellenőrizni, pontosítani kell.
Felületkezelési eljárások rozsdamentes acél tartályokhoz
A rozsdamentes acél alapvetően nem igényel felületkezelést, de ha a felhasználási terület különösen sima felületet ír elő, akkor a hegesztési varratokat, a lemezfelületet és az összes csatlakozó felületét kezelni kell.
Egy hidegen hengerelt 2B acél átlagos felületi érdessége 0,8 μm. Vannak azonban olyan felhasználási területek – élelmiszeripar, vegyipar –, ahol fontos, hogy a szennyeződés, a baktériumok ne tudjanak megtelepedni a tartály felületén és emiatt a 0,8 μm-nál kisebb felületi érdességet írnak elő.
Ebben az esetben speciális csiszoló szerszámokkal, korongokkal érjük el a kívánt felületi érdességet a tartály falán, a hegesztési varatokon és a csatlakozók belső felületén.

Pikkelyezés és polírozás borászati rozsdamentes tartályokhoz
Ahogyan a rozsdamentes acél tartályok belsejét, úgy alapvetően a külsejét sem kell kezelni, ám esztétikai céllal lehet polírozni és főleg borászati tartályok esetén különösen népszerű a pikkelyezés.
A pikkelyezés különlegessége, hogy erre a technológiára nem áll rendelkezésre ipari célgépes megoldás. Mivel a piacon nem volt elérhető megfelelő pikkelyező gép, saját berendezést fejlesztettünk a gyártáshoz, amelyet azóta is használunk.
A hűtőpalást kialakítását speciális lyukasztógéppel végezzük
Hogyan alakítják ki a rozsdamentes acél tartály hűtőpalástját?
Különleges megmunkálást igényel a hűtőpalást kialakítása, amelynek segítségével a tartályban tárolt folyadék hőmérsékletét lehet pontosan szabályozni.
A hűtőpalást egy olyan lemez, amelyen meghatározott sűrűségben minimális peremmel rendelkező lyukakat helyezünk el. Ezeknek az elhelyezkedését és méretét pontos számítással határozzuk meg és speciális lyukasztógéppel alakítjuk ki.
Egyedi rozsdamentes acél tartálygyártás a Duna Steel Techtől
A rozsdamentes tartályok hosszú távú befektetést jelentenek, ezért több évtizedes tapasztalatunkra alapozva minden megrendelőnk számára a felhasználási célhoz legjobban illeszkedő, egyedi tartályt készítünk. A gyártás során mindig gondosan választjuk ki a legmegfelelőbb megmunkálási lépéseket. Ha egyedi tartálygyártási igénye van, vagy kérdése lenne a rozsdamentes acél megmunkálásával kapcsolatban, keressen minket bizalommal.
Gyakran ismételt kérdések
Milyen rozsdamentes acéltípusokat használnak ipari tartályok gyártásához?
Mi számít megfelelő felületi érdességnek higiénikus tartályok esetében?
Mi a különbség a CO és AVI hegesztés között?
Az AVI hegesztés (argon védőgázas, más néven TIG) precízebb, esztétikusabb varratokat eredményez, és jellemzően vékonyabb lemezekhez, illetve rozsdamentes acél felületekhez alkalmazzák, ahol a tisztaság és minőség kulcsfontosságú.
Milyen tanúsítvány szükséges a rozsdamentes acél hegesztéséhez?
Miért fontos az acélminőség és annak tanúsítása a tartálygyártásban?
Minden felhasznált rozsdamentes acélhoz anyagazonosító tanúsítvány (pl. 3.1-es EN 10204 szerint) szükséges, amely igazolja az összetételt, a mechanikai tulajdonságokat és a gyártási tételt.