Cellulózipari tartály

Cellulózipari tartály

Speciális, 14 tonnás duplex acél tartályt készítettünk cellulózipari megrendelő számára

Sikeresen kiviteleztünk egy rendkívül speciális projektet, mely során 14 tonnás duplex acél tárolótartályt gyártottunk egy cellulózipari megrendelő számára. A projekt az IMH Kft-vel közösen valósult meg és összesen 2900 munkaórát igényelt. A tartály egyedi jellemzőkkel bír, különleges anyagminőséget igényelt és speciális hegesztési technikákat alkalmaztunk.

A feladat

Cellulózipari megrendelőnk számára 2600 mm átmérőjű és 25 méter hosszú tartályt gyártottunk pontos tervek alapján, duplex acél alapanyagból. A tartály méretei miatt egyben nem szállítható közúti teherfuvarozásban, ráadásul az épület nehezen hozzáférhető belső oldalán, vertikális pozícióban kell felállítani.

Speciális kihívások

A projekt egyedi és összetett kihívások sorozatát hozta magával, melyek különleges szakértelmet és alapos tervezést igényeltek. Az időjárásnak és az agresszív kémiai anyagoknak való ellenállás fontos szempont volt a vegyipari tartály gyártásakor, így az optimális anyagminőség és hegesztési technológia alkalmazása elengedhetetlen volt.

A duplex acél kristályszerkezete hőérzékeny, a hegesztési környezet hőmérsékletét így a 50-150°C tartományban kellett szabályozni. Továbbá az ekkora méretű elemek hengerítése technológiai korlátokba ütközik, ezért a tartály végén lévő 90°-os könyök kialakítása egyedi megoldást igényelt.

A tartályt, méretei miatt, a telephelyünkön csak közúton még szállítható méretű részletekben állíthattuk össze, majd a helyszínen történhetett a végső összeszerelés.

Megoldásunk

A hegesztési technika kialakítása során hegesztőmérnöki támogatással, próbahegesztések révén határoztuk meg az optimális áramerősséget, sebességet és gázbevitelt. A duplex acél tartályt tandem hegesztési eljárással gyártottuk, ahol a hegesztők szimultán kívülről és belülről végezték a munkát, 5-10 cm-es varratokban. Az anyag hőmérsékletét pedig infra kamerás monitorozással ellenőriztük. A tartály 90°-os könyök kialakítását cikkelyenkénti összeépítéssel oldottunk meg.

A 14 tonnás tartályt üzemünkben 12 méteres szegmensekben állítottuk elő a könnyebb szállítás céljából. A végső összeszerelés az üzem előtti területen történt, ahonnan egy 9 tengelyes, 500 tonnás autódaru emelte be a tartályt a kijelölt helyére.

A projekt számokban

Anyagminőség

1.4462 duplex acél

A tartály súlya

14 tonna

Befektetett munkaóra

2900 óra

Kapcsolódó megoldások

Vegyipari tartályok

Magas vagy alacsony hőmérséklet, kis- vagy nagy nyomás, szigetelt vagy szigetelés nélküli tárolási igény, igény esetén keverő szerkezettel vagy más szerelékkel.

Kapcsolat

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Logo