A 2024-es borászati pályázatról szóló legfrissebb információkért kérjük, olvassa el idei átfogó cikkünket.

A korábbi évekhez hasonlóan 2023 elejére is kiírásra került az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap által támogatott borászati gépbeszerzés pályázat. A Duna Steel Tech több korábbi pályázati kör során segítette partnereit szükséges ajánlatokkal és adatokkal, illetve a nyertes pályázókat a pályázat formai követelményeinek és működési rendjének megfelelő kivitelezési munkálatokkal, dokumentációval.

Nagy tapasztalattal rendelkezünk borászati gépek és technológiai berendezések, mint például kezelőjárdák és kapcsolódó fémszerkezetek, valamint bortároló és erjesztő tartályok gyártásában, telepítésében. Ezekre a pályázat keretein belül nyerhető támogatás, melynek részleteit a következőkben mutatjuk be.

Bortartály gyártás a Duna Steel Tech-nél

Bortartály gyártás a Duna Steel Tech-nél

Technológiai berendezés és borászati gépbeszerzés az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap támogatásával – 2023

A borászati gépbeszerzés támogatási kérelem benyújtására 2023. január 15. napjától 2023. február 15. napjáig van lehetőség, kizárólag elektronikus formában a Magyar Államkincstár Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Ügyfélszolgálat (MVH) felületén keresztül.

A támogatás összege és mértéke

A borászati gépbeszerzés támogatás összege legfeljebb 100 millió Forint, mértéke:

 1. Őstermelő és KKV esetében:
  1. A nettó vételár 50%-a.
  2. Budapest környéki településen (pontos lista az 53/2020. (X.27.) AM rendelet mellékletében olvasható) megvalósuló projekteknél a nettó vételár 40%-a.
 2. Nagyvállalat esetében:
  1. A nettó vételár 25%-a.
  2. Budapest környéki településen megvalósult projekteknél a nettó vételár 20%-a.

Támogatást igénylők köre

A támogatást igénylő borászati termék előállítására, kiszerelésére, illetve tárolására vonatkozó működési engedéllyel rendelkező természetes személy vagy vállalkozás lehet aki, vagy amely teljesíti a következő kitételeket:

 1. A támogatási kérelemben és a kifizetési kérelemben megjelölt borászati gép, technológiai berendezés vonatkozásában a Vidékfejlesztési Program keretében nem rendelkezik érvényes támogatói okirattal;
 2. A támogatási kérelem benyújtásának időpontjában rendelkezik működési engedéllyel;
 3. Nem minősül nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak;
 4. A kisüzemi bortermelő kérelmező kivételével a támogatási kérelem benyújtásának időpontjában az üzem rendelkezik az üzemeltetési helyre vonatkozó adóraktári engedéllyel vagy egyszerűsített adóraktári engedéllyel;
 5. 2023. február 15-ét megelőzően három éven belül a borászati hatóság véglegessé vált határozattal a borászati üzemet véglegesen nem zárta be, vagy tevékenységét ideiglenesen nem függesztette fel.

A borászati gépbeszerzéssel támogatható tevékenységek

 1. Új, első üzembehelyezésű borászati gép beszerzése, valamint új, első üzembehelyezésű technológiai rendszer kialakítása.
 2. Adatszolgáltatási, bejelentési, nyilvántartási kötelezettségek teljesítését, illetve az ügyvitelt és vállalatirányítást szolgáló hardver- és szoftverbeszerzés, valamint hardver- és szoftverfejlesztés.
 3. A szőlőfeldolgozáshoz, valamint a borászati technológiához kapcsolódó, kizárólag üzemen belüli anyagmozgatáshoz, anyagtovábbításhoz, raktározáshoz, illetve csomagoláshoz kapcsolódó, új, első üzembehelyezésű borászati gép beszerzése;
 4. Az üzemet szolgáló napelem- vagy napkollektor rendszer beszerzése és üzembe helyezése.

 

Szerelt bortartály a Duna Steel Tech-től

Szerelt bortartály a Duna Steel Tech-től

Támogatással kapcsolatos elvárások

A borászati gépbeszerzés támogatás kizárólag olyan új, 2020. január 1-jét követően első alkalommal üzembe helyezett borászati gép, technológiai berendezés beszerzéséhez nyújtható, amely a borászati üzem szőlőfeldolgozó, borkészítési vagy -palackozási kapacitásának növekedésével vagy a piaci igényekhez való alkalmazkodáson keresztül hozzájárul a kérelmező versenyképességének növeléséhez.

Technológiai berendezés és borászati gépbeszerzés a Duna Steel Tech-től

A Duna Steel Tech kiváló minőségű acél borászati eszközökkel segíti a borászok munkáját. Borászati tartályok, törkölykihordó csigák, feljárók, kezelőjárdák, valamint sok más borászati gép és berendezés tervezését, készítését és helyszíni telepítését vállaljuk ügyfeleink igényei szerint.

Korábbi pályázati körök során jelentős tapasztalatot szereztünk az ügymenet pályázati feltételeknek megfelelő lebonyolításában is. Tehát ha kiváló minőségű acél berendezéssel fejlesztené borászatát, keressen minket bizalommal.